Activiteit onder spoorweg moet van Engelselei bruisend stukje Borgerhout maken

Op 23 oktober 2013

De stad Antwerpen wil een nieuwe invulling en dus nieuw leven geven aan de Centers in Borgerhout. De boogvormige uitsparingen onder de spoorlijn, ter hoogte van de Engelselei, liggen er al jaren gesloten en verweesd bij. Momenteel werkt de stedelijke afdeling Ruimtelijke Ordening een project uit voor de heropleving van de Centers.
Op 26 oktober organiseert N-VA Borgerhout een kennismakingsmiddag aan de Centers, tegenover het nieuwe Iqra-schooltje. "Schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde zal er een toelichting geven over wat de mogelijkheden met de site zijn", zegt Patrick Van den Abbeele, woordvoerder van N-VA Borgerhout.
"Ook mensen van het ontwerpbureau Euroimmostar zullen er zijn. We hopen vooral dat wie komt, ideeën aanlevert over de invulling van de Centers. En we peilen ook naar de bereidheid van de lokale en de bovenlokale ondernemers om daar een zaak op te starten."
Het eerste concept dat de stedelijke diensten uitwerkten, gaat in de richting van ambachten, kleinhandel en horeca. "De Engelselei moet een levendige straat worden," zegt Patrick Van den Abbeele, "wat op zijn beurt zal leiden naar meer sociale controle. De straat heeft 'passage' nodig. Ook in het weekend. En dat kan, wanneer je er bijvoorbeeld naast kantoren en winkeltjes ook een koffiebar, een krantenwinkel of een kunstgalerie in onderbrengt. Sommige units kunnen ook gebruikt worden als garage of stalplaats."
Volgens sp.a, deel van de meerderheid in het Borgerhoutse districtsbestuur, bestaat het gevaar dat de geplande invulling de straat zou 'vermarkten' door er te veel commerciële activiteiten in onder te brengen. "Als ze daarmee bedoelen dat we de lokale economie zeker niet willen overslaan, dan is dat inderdaad het geval", reageert Patrick Van den Abbeele.

Subsidies
Het Centers-project krijgt als stadsvernieuwingsproject alvast 60.000 euro van Vlaanderen. Het aanboren van subsidiekanalen is volgens Luke Bruins een eerste en noodzakelijke stap wanneer je zo'n project opstart.
Luke Bruins is directeur van het Nederlandse Red Concepts, een bureau dat zich specialiseert in het ontwikkelen van 'creatieve stadszones'. "Je moet het verhaal van de hele buurt schrijven", zegt hij. "De nutsvoorzieningen en de infrastructuur aanbieden en vervolgens een imago creëren waarmee je creatieve mensen naar de site lokt. En je moet het betaalbaar houden, want we spreken hier niet over een A-locatie."

Potentieel
De verscheidenheid van zaken binnen het huidige concept van ruimtelijke ordening is niet waar Klara De Smedt aan denkt. Als manager van het Designcenter Winkelhaak heeft zij ervaring met het uit het niets opbouwen van een stukje stad.
"Thematisering is cruciaal", zegt ze.
"Kijk maar naar het succes van de Nationalestraat als modehart of de Kloosterstraat als brocantecentrum.
Dat is in de Engelselei ook mogelijk, zolang je maar inspeelt op bestaande noden. En wat dat betreft heeft Antwerpen nog veel potentieel .
Denk maar aan de enorme creativiteit die we in huis hebben inzake vormgeving en kunstambachten. We hebben nu al heel wat juwelenontwerpers die een atelier combineren met retail activiteiten. En je zou ook kunnen inspelen op het succes van vintage en tweedehands."
De overheid moet daarin een ondersteunende rol spelen, vindt Klara De Smedt. "De stad moet faciliteren en promoten. Ze moet de creatieve sector duidelijk maken dat ze heel hard in hen gelooft. Maar eens de dynamiek is opgestart, moet ze ook kunnen loslaten. Dirigeren werkt dan contraproductief."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is