Café tijdelijk dicht wegens drugsoverlast

Op 29 augustus 2014

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café te sluiten wegens drugsoverlast. Het café moet gedurende vier maanden dicht.

De politie ontving klachten over drugsoverlast in en rond een café aan de Ooievaarstraat in Borgerhout. De klanten van het café dealden en gebruikten openlijk drugs. Bovendien parkeerden de klanten hun auto’s verkeerd, maakten ze ’s nachts lawaai en pleegden ze vandalisme.

De eigenaar van het café is bij de politie bekend voor drugsfeiten. Zo werd hij driemaal aangetroffen op een parking langs de autosnelweg E17. Franse drugskoeriers maken regelmatig gebruik van deze parking. De eigenaar zat telkens in een auto met Nederlandse nummerplaat. Hij kon geen zinnige uitleg geven voor zijn aanwezigheid op de parking.

De politie voerde daarom toezicht uit op het café. Ze stelde vast dat verschillende klanten het café heel kort bezochten. Te kort om iets in het café te kunnen drinken. Meerdere klanten waren bij de politie bekend voor drugsfeiten. Een klant was onder voorwaarden vrij. Eén voorwaarde was dat hij geen horeca mocht bezoeken. De politie stelde hiervoor een proces-verbaal op. Een andere klant had na zijn bezoek aan het café 25,06 gram cocaïne op zak. Hij verklaarde dat hij de drugs telefonisch bestelde en ze dan ophaalde in het café.

Na het toezicht controleerde de politie het café:

Achter een zetel lag een blokje heroïne van 0,86 gram op de vloer.

Twee klanten verbleven illegaal in het land.

Een klant was bij de politie bekend voor drugshandel en verbleef illegaal in het land.

Een klant bezat 1,35 gram hasj en was bekend voor andere drugsfeiten.

Bij een andere klant voerde de politie een huiszoeking uit omdat hij bekend stond voor in- en uitvoer van drugs. In zijn woning trof de politie 16 050 euro cash aan. 1550 euro zat achter een kader, 8500 euro in een dubbele bodem onder een stoel en 6000 euro in een decoder. De klant verklaarde dat het geld afkomstig was van speelautomaten.

De strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de drugswet, gedurende vier maanden te sluiten. De sluiting begint op 29 augustus 2014 en eindigt op 28 december 2014.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is