LISA GEETS: “1,6 miljoen euro aan openstaande schoolfacturen”

Op 26 juni 2013

"In onze stad wonen een hoop ouders die de schoolrekeningen van hun kinderen niet kunnen of willen betalen. De onbetaalde schoolfacturen in het stedelijk onderwijs zijn in 2012 opgelopen tot  1.611.516,80€ aan openstaande rekeningen in alle divisies van het stedelijk onderwijs”, dat leerde gemeenteraadslid Lisa Geets (Merksem) uit cijfers die zij opvroeg bij schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). Het stedelijk onderwijs beschikt sinds 1 januari over een eigen sociale dienst die openstaande schoolfacturen moet opvolgen en ouders moet begeleiden bij de betalingen.

ZORGWEKKENDE CIJFERS

“De onbetaalde schoolfacturen zijn onrustwekkend, omdat ze een symptoom kunnen zijn van verdoken armoede“, zegt Geets. Maar het gaat vaak ook over beter gegoeden. Ook de scholen zelf komen voor problemen te staan waardoor ze investeringen moeten uitstellen. Lisa Geets vroeg onlangs aan schepen Marinower hoeveel de achterstallige betalingen momenteel bedragen. Volgens de cijfers die zij van de schepen ontving, bedroeg op 31/12/2011 het saldo van de achterstallige betalingen voor het stedelijk onderwijs 1.488.855,98€. Een jaar later, december 2012, telde het Stedelijk Onderwijs 1.611.516,80€ aan openstaande rekeningen in alle divisies.

GOEDE ZAAK

“We moeten een slag om de arm houden om ouders die hardnekkig blijven weigeren om de schoolfacturen van hun kind te betalen een halt toe te roepen”, vindt Geets. In dit kader is het een goede zaak dat de financiële dienst van het stedelijk onderwijs de opdracht heeft gekregen alles scherper op te volgen. Zo wordt het mogelijk om juridische stappen te zetten bij ouders die hardnekkig blijven volharden in hun boosheid.

 “We moeten ouders blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid. Vanuit Vlaanderen worden er enorme financiële inspanningen gedaan. Zo betaalt de samenleving jaarlijks gemiddeld 4.490 € per kind per jaar in het gewoon basisonderwijs en 13.925 € in het buitengewoon basisonderwijs. We verwachten van de ouders dan ook dat ook zij hun steentje bijdragen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is