Minister Bourgeois trekt geld uit voor restauratie van Xaveriuscollege

Op 27 maart 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent 6,23 miljoen euro aan premies toe voor de restauratie van 9 beschermde schoolgebouwen. Deze middelen, hoofdzakelijk afkomstig uit het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU), zijn toegekend aan Onroerend Erfgoed voor de financiering van de restauratie van bouwkundig erfgoed in de onderwijssector. Eén van de aangeduide projecten is het Borgerhoutse Xaveriuscollege.

Minister Bourgeois: “Met deze eenmalige middelen voor Onroerend Erfgoed geef ik een oplossing voor alle restauratiedossiers van onderwijsinstellingen die op de wachtlijst staan. De restauratieve werken houden vooral de noodzakelijke moderne ingrepen in voor de onderwijsfunctie, met respect voor de rijke geschiedenis van de waardevolle gebouwen.”

 Xaveriuscollege in Borgerhout

De oprichting van het Xaveriuscollege kadert in de expansie van de stad Antwerpen en haar randgemeenten tijdens het Interbellum, waarbij het tekort aan scholen nijpend werd. Het complex, een realisatie van bouwmeester Lode Taeymans, is beschermd sinds 1999. De architectuur is te omschrijven als een functioneel-rationeel baksteenmodernisme, degelijk en duurzaam, met een strenge uitstraling. De erfgoedwaarde vinden we echter binnen: de vele houtskooltekeningen van kunstenaar Alfred Ost die de gangen en lokalen sieren. De premie voor het restaureren van de platte daken bedraagt 510.645,50 €.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is