Moorkensplein, een nieuwe start

Op 22 mei 2015

Vandaag heeft het college de procesnota voor het Moorkensplein goedgekeurd. Hiermee wordt het ontwerp van het plein opnieuw opgestart. De procesnota legt de nieuwe uitgangspunten voor het ontwerp vast, maar ook de afstemming met het beleid en de buurt bij het ontwerp. De nota wordt nu voorgelegd aan het districtscollege van Borgerhout.

Na een intensief communicatie- en participatietraject in 2011 en 2012 was het even stil rond de heraanleg van het Moorkensplein. Vandaag is het project terug opgestart. Het uitgangspunt is het goedgekeurde schetsontwerp van het ontwerpteam Lubbers-Korteknie Stuhlmacher-Bovenbouw architecten uit 2012. Dit plan gaf een eerste aanzet voor een nieuw Moorkensplein, maar ook voor het nieuwe administratieve centrum en buurtparkje tussen het Moorkensplein en de Langstraat. Bij de opmaak van het schetsontwerp werden suggesties uit de participatie met de buurt opgenomen.

De stad gaat nog steeds uit van een maximaal verkeersvrij plein. De Mellaertsstraat wordt doodlopend en de as Sergeyselsstraat-Eliaertsstraat blijft open voor openbaar vervoer en doorgaand verkeer in functie van de bereikbaarheid van de buurt.  

Het project is opgedeeld in twee fases. In fase 1 wordt het oude gemeentehuis gerenoveerd naar een ontwerp van het architectenbureau Karuur architecten en wordt het nieuwe ontwerp voor het Moorkensplein gerealiseerd.

Het ontwerpteam gaat nu terug aan de slag om een ontwerp te maken voor het Moorkensplein waarin de nieuwe uitgangspunten zijn opgenomen. In het najaar kan de buurt zich uitspreken over het nieuwe ontwerp. Ook de afbraakvergunning voor de reeds leegstaande woningen wordt nog dit jaar aangevraagd. De ambitie is om het Moorkensplein deze legislatuur aan te leggen.

In de tweede fase zit het ontwerp van het nieuwe buurtparkje en het afsluiten van de bestaande huizenblok na de afbraak van het oude administratieve centrum en het politiegebouw. Er wordt onderzocht of er een nieuwe school kan komen op deze locatie. Ook

het onderzoek naar een nieuwe buurtparking wordt terug opgestart. De ambitie is om tegen 2018 hiervoor een volledig project klaar te hebben op basis van de nieuwe onderzoeken.

Renovatie oud gemeentehuis Borgerhout
In 2013 besliste de stad, na een haalbaarheidsstudie, om alle loket- en districtsdiensten te centraliseren in het oude gemeentehuis van Borgerhout. De renovatie gaat in 2016 van start en tegen begin 2017 verhuizen alle administratieve diensten naar het vernieuwde gebouw.  Om het gebouw makkelijk toegankelijk te maken voor iedereen komt de ingang van de diensten aan de zijkant van het gebouw. De monumentale ingang langs de voorkant blijft behouden voor ceremonies.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is