N-VA vraagt transparantie (Gazet van Antwerpen 30/1/2020)

Op 30 januari 2020

Het districtscollege geeft zijn loonsverhoging van 40% weg aan een Borgerhouts project, las u in uw krant. N-VA Borgerhout pikte daar maandag in de districtsraad op in door transparantie te vragen over hoeveel het college zou afstaan en wat er precies met de gelden gaat gebeuren. “Maar het college wou geen verdere informatie geven”, zegt districtsraadslid Eva Van Keer (N-VA). “Op het moment dat de schepenen dit loon ontvangen, kunnen zij ermee doen wat ze willen. Draagt dit bij tot de transparantie? Als het gaat om persoonlijke subsidiëring, moet het college dit niet politiek gebruiken. Zoals het nu gepresenteerd wordt, is het een vorm van politieke manipulatie.” (evw)

Districtsraadslid Eva Van Keer: 'Een betere titel had geweest: "Onder druk van Borgerhoutse N-VA geven Borgerhoutse collegeleden hun loonsverhoging publiekelijke wijze weg"

N-VA Borgerhout zette het Borgerhoutse districtscollege (Groen, PVDA, Sp.a) deze week onder druk om zich te verantwoorden over het aanvaarden van hun loonsverhoging als districtsschepenen.
Het extreemlinkse districtscollege had namelijk in December al besloten dat de presentiegelden voor de districtsraadsleden van Borgerhout niet verhoogd zouden worden, "want geld zou voor de raad niet belangrijk mogen zijn". Wel enkel als het niet over de eigen portemonnee gaat, zo blijkt.

Ik diende een interpellatie bij om het college verantwoording te vragen omdat ze de eigen loonsverhoging wel hadden aanvaard. Tijdens de districtsraad zei Marij Preneel (Groen) dat het college haar loonsverhoging zou weggeven, maar dat ze eerst wouden nakijken hoeveel ze zouden weggeven na aftrek van belasting en lasten. Het college specifieerde uitdrukkelijk dat ze hier zelf geen financieel nadeel van wouden hebben.

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) beweerde bij hoog en bij laag dat ze niet op de hoogte was van de loonsverhoging, dat ze niet weten hoeveel loonsverhoging ze zullen ontvangen én dat ze deze loonsverhoging niet konden weigeren.
Nochtans is de verhoging van de presentiegelden en het wedde van de districtscolleges is al in oktober goedgekeurd én had het college toen reeds op basis van het BOSA (Bestuurlijke Organisatie Stad Antwerpen) op schriftelijke wijze een loonsvermindering kunnen aanvragen. Sp.a uit Borgerhout heeft ook een directe lijn met het stadsbestuur en had dus ook tijdig afstand kunnen doen van de loonsverhoging. Daarnaast is het ook opmerkelijk dat de raadsleden van zowel Groen, Sp.a als PvdA in alle andere districten en in de gemeenteraad de verhoogde wedde en zitpenningen wel hebben aanvaard. Het is dus echter pas nadat N-VA een interpellatie heeft geagendeerd dat de collegeleden publiekelijk afstand willen doen van hun loonsverhoging.

Tijdens de districtsraad werd door N-VA ook duidelijk gevraagd om transparantie inzake hoeveel het districtscollege zou afstaan en wat er met deze gelden zou gebeuren. Het college wou echter geen verder informatie geven over welke organisaties ze financieel zouden steunen met het vrijgekomen budget.

PVDA beschuldigt het stadsbestuur en dan met name N-VA van "zelfbediening" door de zitpenningen te verhogen, mr aanvaardt wel graag belastingsgeld van de eigen schepenen.
Vanaf het moment dat het Borgerhoutse college dat loon als schepenen ontvangen, kunnen zij hier in principe mee doen wat ze willen. N-VA Borgerhout vraagt zich af of dit gaat bijdragen aan de transparantie. Als het een persoonlijke subsidiëring is, moet het college dit niet politiek gebruiken. Zoals het nu gepresenteerd wordt, is dit een vorm van politieke manipulatie naar de Borgerhoutenaar toe.

Ze gaan nu belastinggeld aanvaarden om er organisaties naar keuze mee te financieren, zonder hier al te veel verantwoording over te moeten afleggen.

Toen de meerderheid geen inhoudelijk antwoord kon geven op de vragen van N-VA, raakten de gemoederen verhit en begonnen zowel de fractieleider van Groen als van Pvda eerder vernoemde mij persoonlijk aan te vallen omwille van het vragen om verantwoording aan het districtscollege. Dit toont eens te meer een sterke onwil én onkunde van het extreemlinkse bestuur in Borgerhout aan.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is