Tijdelijke sluiting café en vzw wegens drugsoverlast

Op 27 maart 2015

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om de afwijking van het sluitingsuur voor een café in de Van Stralenstraat in te trekken. Het café moet gedurende vier weekends ’s nachts dicht wegens herhaalde overlast. Aan de Turnhoutsebaan moet een vzw twee maanden de deuren sluiten wegens drugsoverlast.

Het café aan de Van Stralenstraat werd onlangs gecontroleerd. Aan deze controle namen 34 politiemensen deel. Een politiehond leverde bijstand. Tijdens de controle waren dertig klanten aanwezig.

De politie deed verschillende vaststellingen. Ze betrapten een klant met 0,43 gram cocaïne en 

0,55 gram marihuana op zak. Verder werd op de vloer van het café 1,8 gram cocaïne gevonden. Ondanks het rookverbod vond de politie ook tientallen sigarettenpeuken. In een apart lokaal achterin het café werden, met behulp van de politiehond, twee gebruikte joints gevonden. Achter de toonbank stond een houten knuppel binnen handbereik. Het café werd gerechtelijk verzegeld.

Het café kreeg in 2014 al een sluitingsuur opgelegd wegens overlast. De overlast doet zich vooral ’s nachts tijdens het weekend voor. Daarom besliste het college om de toelating voor een afwijking van het sluitingsuur in te trekken. Het café moet gedurende vier weekends zowel op zaterdag, zondag als maandag de deuren sluiten van 1 uur ’s nachts tot 7 uur ’s ochtends. Het sluitingsuur start in het eerste weekend aansluitend op de gerechtelijke ontzegeling.

Herhaaldelijke drugsoverlast aan Turnhoutsebaan

De politie stelde vast dat er herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden in een vzw, gelegen aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Tijdens een toezicht controleerden ze een persoon die de vzw kort bezocht en zich nerveus gedroeg. Deze persoon had 1,53 gram hasj bij zich en verklaarde al twee jaar drugs te kopen bij de verantwoordelijke van de vzw.

Na deze verklaringen controleerde de politie de vzw. De aangewezen drugverkoper was aanwezig. Hij was in het bezit van 14 gebruikershoeveelheden hasj met een totaalgewicht van 14,25 gram, een grote som cash geld en een sleutelbos met de sleutels van de vzw en zijn woning.

Ook de privéwoonst van de drugverkoper werd gecontroleerd. Hier vond de politie een blok van 96,90 gram hasj, negen verpakkingen hasj (met een totaalgewicht van 52,11 gram), 3,41 gram crystal meth (amfetamine) en een keukenmes met de restanten van hasj op het lemmet.

De strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de vzw, volgens artikel 9bis van de drugswet, te sluiten. De vzw moet twee maanden de deuren sluiten: van vrijdag 27 maart tot en met dinsdag 26 mei 2015.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is