Tijdelijke sluiting café wegens drugsoverlast

Op 10 juli 2014

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café te sluiten wegens drugsoverlast. Het café moet gedurende zes weken dicht. Het is het 50ste drugscafé dat gesloten wordt.

De politie ontving klachten over drugshandel in en rond een café aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De klanten van het café veroorzaakten ook verkeersoverlast omdat ze hun auto’s verkeerd parkeerden. Bovendien verklaarden meerdere drugsgebruikers aan de politie dat ze drugs kochten in het café.

Tijdens een observatie stelde de politie vast dat verschillende klanten het café heel kort bezochten. Te kort om iets in het café te kunnen drinken. Een klant werd tegengehouden en bleek 0,34 gram cocaïne op zak te hebben. De klant verklaarde dat hij de drugs bij een dealer in het café had gekocht.

Daarop controleerde de politie het café. Op de binnenkoer van het café stond de dealer. Toen hij de politie zag, probeerde hij iets weg te gooien. Naast een rioolputje vond de politie een dosis cocaïne van 0,56 gram. Op een andere plaats op de binnenkoer trof de politie 0,18 gram cocaïne aan. De politie vond nog andere drugs: 1,21 gram marihuana en 0,37 gram hasj achter de bingokast en twee dosissen cocaïne (totaal gewicht 1,64 gram) in een jas.

In het café waren twee klanten aanwezig die niet beschikten over een geldige identiteitskaart. Een andere klant stond geseind met een bevel tot gevangenneming en werd aangehouden.

De strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de drugswet, te sluiten. Het café moet gedurende zes weken dicht.

 
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is