Tijdelijke sluiting café wegens drugsoverlast

Op 20 maart 2015

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een café te sluiten wegens drugsoverlast. Het café moet gedurende twee maanden dicht.

De politie stelde vast dat er ernstige aanwijzingen zijn dat in de zaak aan de Turnhoutsebaan (Borgerhout) herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden. Het gaat dan vooral om feiten met verdovende middelen waardoor de openbare veiligheid en rust in het gedrang komen.

De politie voerde daarom een controle uit in het café. Alle 131 aanwezige klanten werden gecontroleerd. De meeste klanten waren gekend voor druggerelateerde feiten. Acht klanten werden betrapt met hasj op zak. Drie klanten stonden geseind en negen klanten waren illegaal in het land. Tijdens de controle betrapte de politie twee klanten tijdens het rollen van een joint, een andere klant bezat een geseind gsm-toestel dat gelinkt wordt aan een dossier van drughandel.

Op de vloer van het café vond de politie acht gedeeltelijk opgerookte joints, vier zakjes marihuana, elf brokken hasj en een grinder die dient om de marihuana fijn te malen. In een plooi van een zetel zaten een aantal eurobiljetten weggestopt. De politie kon deze biljetten koppelen aan een persoon die ze verdenkt van drughandel.

Tijdens de controle vormde zich buiten een grote menigte, waaronder een aantal gecontroleerde klanten. Deze menigte nam een dreigende houding aan tegenover de politie en zorgde voor ernstige verstoring van het verkeer. Omdat de situatie dreigde te escaleren, vroeg de politie bijstand van de interventieploegen en de hondenpatrouille. Een politieagent die instond voor de bewaking van de voertuigen, kreeg een fles naar zich geworpen die hij net kon ontwijken. Eén van de dienstwagens was na afloop van de controle beschadigd: er waren krassen op gezet en de achterste ruitenwisser was afgebroken.

De strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust.

Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café te sluiten volgens artikel 9bis van de drugswet. Het café moet gedurende twee maanden sluiten, van vrijdag 20 maart tot en met dinsdag 19 mei 2015.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is