Tussenkomsten districtsraad 27 april 2015

Op 29 april 2015

Gebrekkige verslaggeving van de districtsraden.

Bij de aanvang van de zitting uitte fractieleider Alain Herremans zijn ongenoegen over de verslaggeving van de districtsraad van 30 maart 2015.
Behalve de ingediende teksten in verband met de initiatiefrechten, zoals interpellaties, mondelinge vragen, enz. en uitslagen van eventuele stemmingen is van de debatten nagenoeg niets terug te vinden in de verslagen.  De personen die zijn tussengekomen worden met naam genoemd, maar van hun tussenkomst zelf wordt niets in het verslag opgenomen.  Dit leidt meer dan eens tot een vertekende verslaggeving.  Het is niet altijd duidelijk welke het standpunt van de spreker was.  Meer nog, in het genoemde verslag leidde dit zelfs tot een vermoeden van het tegengestelde van het ter zitting ingenomen standpunt.  Alain Herremans besloot dat dit in de toekomst zou kunnen leiden tot het niet goedkeuren van het verslag.
 
Interpellatie van raadslid Sadia Choukri:

(Slechts) één dag per jaar ijveren voor vrouwvriendelijkheid in de straten ?

De wijkraad (intra muros) wil de Turnhoutsebaan vrouwvriendelijker maken.  Eindelijk.  Maar het idee dat geopperd werd, nl. één actiedag per jaar, is echt ondermaats.  De problematiek van respect voor de vrouw aanpakken vraagt een mentaliteitswijziging.  En die bekom je niet met een korte steekvlamactie.  En er zijn meer plaatsen dan de Turnhoutsebaan alleen waar die mentaliteitswijziging dringend nodig is.
Het district Borgerhout moet dit structureel en duurzaam doen.  Niet met wat “losse flodders” gedurende één dag op 365.

Raadslid  Sadia Choukri: “Het is goed dat de vraag naar een initiatief voor meer respect voor vrouwen uit een wijkraad gekomen is.  Deze bezorgdheid leeft dus bij de burgers.  Het is de taak van het districtsbestuur om dit op efficiënte wijze te doen.  Er zijn voldoende middelen voor.  Ze moeten alleen beter aangewend worden.”

Interpellatie van raadslid Patrick Van den Abbeele:

Een regenboogbeleid in Borgerhout.  Meer dan alleen maar de vlag uithangen aub.

In april 2013 werd naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie door de quasi voltallige districtsraad een N-VA-voorstel goedgekeurd.  Dit omvatte een uitgebreid beleidsplan ten gunste van de holebigemeenschap.  
Een jaar later, april 2014, was er niets concreets gebeurd op uitzondering van het uithangen van de regenboogvlag op 17 mei.  De verantwoordelijke schepen beloofde echter beterschap.
Wij zijn benieuwd hoe het districtsbestuur hier het voorbije jaar aan gewerkt heeft en zien uit naar de resultaten.
Dit districtsbestuur voert respect voor diversiteit hoog in het vaandel.  Dus moet het er werk van maken en gedane beloften nakomen.

Raadslid Patrick Van den Abbeele: “Ik heb de indruk dat “diversiteit” door dit bestuur niet zo divers wordt ingevuld.  Wij zien aandacht voor etnische en levensbeschouwelijke diversiteit.  Maar voor de andere vormen van diversiteit wendt men het hoofd af.  Waarom ?”

In het wederwoord van raadslid Patrick Van den Abbeele op het eerder magere en ontwijkende antwoord van schepen Othman toonde hij er begrip voor dat de traditionele communicatiemiddelen deels teruggeschroefd zijn.  Maar hij pleitte er voor dat dit voor het districtsbestuur geen reden is om bij de pakken te blijven zitten Men moet dan maar op creatieve wijze communiceren om respect voor de holebigemeenschap te vragen.  Waarom in de Reuzenstoet bijvoorbeeld eens geen holebigroepering uitnodigen om mee op te stappen met een reus of reuzin.  En als stickeracties bij de winkeliers kunnen om respect voor vrouwen te vragen, dan moet dit met regenboogstickers voor de holebi’s ook kunnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is