AIRbezen-team live op volksfeest BorgerRio en Tramstad

Op 16 april 2015

Op zaterdag 18 april, tijdens BorgerRio/Tramstad, meet het team van professor Roeland Samson in het EcoHuis live de luchtkwaliteit aan de hand van klimopbladeren die bezoekers meebrengen. De Universiteit Antwerpen breit zo samen met de stad een vervolg aan de succesvolle AIRbezen-campagne van vorig jaar.

Tijdens de eerste campagne van AIRbezen in 2014 werden honderden aardbeiplantjes verspreid onder bewoners over de hele stad. Dit leidde tot 700 analyses door het team van professor Roeland Samson. Het succes van het project toont aan dat bewoners bereid zijn om mee te werken aan academische studies.

AIRbezen 2015 trekt naar de scholen

In 2015 richten de onderzoekers op vraag van de stad hun pijlen specifiek op een aantal Antwerpse scholen waar ze zullen meten en advies op maat geven. "Een goede luchtkwaliteit is uiterst belangrijk. Dankzij dit project krijgen kinderen en jongeren immers meer inzicht in de fijnstofproblematiek en merken ze welke impact die kleine deeltjes op hun gezondheid hebben", stelt schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud. Kinderen en jongeren zijn extra gevoelig voor fijn stof, daarom is het belangrijk dat ze van jongs af aan meegenomen worden in het verhaal, zodat ze bijvoorbeeld samen met hun ouders kiezen voor een alternatief vervoermiddel en de wagen vaker thuis laten.

Laat eigen klimopbladeren analyseren

Bezoekers van BorgerRio/Tramstad die graag meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit van hun wijk, kunnen op zaterdag 18 april terecht in het EcoHuis. Tijdens het festival gaat het team van professor Roeland Samson aan het werk in het auditorium van het EcoHuis. Zij geven aan bezoekers deskundige uitleg over de meet- en analysemethode die ook voor AIRbezen gebruikt wordt.

Geïnteresseerden kunnen ter plaatse tussen 13 en 17 uur een eigen klimopblad laten onderzoeken op sporen van fijn stof. Om de metingen met elkaar te kunnen vergelijken, is het belangrijk dat de bladeren op een zo gelijkaardig mogelijke manier verzameld worden. Deelnemers brengen het best vijf volgroeide, onbeschadigde bladeren van klimop mee die ze recent (maximum 48 uur van tevoren) plukten. Ze plukken die bladeren het best bij de steeltjes op ongeveer 1,5 m hoogte op de plek waarvan ze de vervuilingsgraad willen kennen. Enkel bladeren die langs de buitenkant van de plant groeien, leveren een juist resultaat op. Bezoekers wordt aangeraden de bladeren te bewaren en mee te nemen in een papieren enveloppe.

Het team kan de bladeren vrijwel onmiddellijk analyseren. Afhankelijk van de opkomst, zullen de bezoekers even moeten wachten.

Meer informatie over de doelstellingen van AIRbezen in 2015, de wijze waarop de bladeren verzameld moeten worden en het enquêteformulier, zijn te vinden op de website van de universiteitwww.uantwerpen.be.

App geeft inzicht in eigen aandeel

Bezoekers kunnen daarnaast in het EcoHuis ook zelf berekenen hoe groot de impact van hun eigen stook- of verplaatsingsgedrag is op de luchtkwaliteit. De stad Antwerpen ontwikkelde daarvoor een app die de gebruiker kennis laat maken met een aantal eenvoudige maatregelen die de luchtkwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze app kunnen bezoekers op 18 april ter plaatse testen. Het volledige programma van het EcoHuis tijdens BorgerRio en Tramstad is te vinden op dehttp://ecohuis.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is