Programma 2024

Borgerhout welvarend

Ondernemen zit de Borgerhoutenaar in het bloed. Dat was vroeger zo, dat is vandaag zo en dat zal, als het aan ons ligt, morgen ook zo zijn. Ondernemers zorgen niet alleen voor werk en welvaart, ze zorgen ook voor leven in de brouwerij. Meer nog, ze geven Borgerhout mee een gezicht. We willen dan ook onze handelaars -zowel de gevestigde waarden als nieuwkomers- volop ondersteunen. Op deze manier zorgen we voor een kwaliteitsvol en divers aanbod waar iedere Borgerhoutenaar zijn gading vindt.

 

-De N-VA wil dicht bij de ondernemers staan. Daarom zetten we in op een ondernemend, actief en creatief klimaat. Wie wil ondernemen, wordt hierbij ondersteund.

-De afgelopen jaren zetten we zo reeds op stadsniveau een aantal stappen die ook voor Borgerhout van belang waren:

-We werkten de dubbele belasting van horecaterrassen langs gewestwegen weg.

-Tijdens de moeilijke coronaperiode zorgden we voor grotere terrassen, werden facturen door de stad snel betaald zodat leveranciers (handelaars,…) hun cashflow op peil konden houden en gaven we fiscale vrijstellingen.

-We ijverden ervoor dat het lokale bestuur (stad/district) en de hieraan verbonden organisaties zoals bijvoorbeeld kinderopvang terug lokaal kunnen aankopen.

-Voor de toekomst verankeren we dat organisaties die we financieel ondersteunen alleszins bij onze lokale handelaars aankopen of ermee samenwerken.

-N-VA Borgerhout is fier op de twee officieel erkende ambachtslieden en engageert zich om het ambachtspotentieel van het district verder uit te bouwen.

-We versterken en geven waar nodig zuurstof aan onze winkelassen: de Gitschotellei, Stenenbrug, en de Turnhoutsebaan. Ook wijkwinkels geven uitstraling aan ons district en zorgen voor een gezonde dynamiek. Ook hen geven we extra aandacht alsook de kleinere winkel-hotspots zoals de centers. Samen geven deze uitstraling aan ons district en zorgen ze voor een gezonde dynamiek in onze wijken.

-Handelaarsverenigingen ondersteunen we door het lidmaatschap ervan te promoten, onder andere door deze ledenbijdrage (deels) te subsidiëren. Op deze manier creëren we een verbondenheid tussen alle Borgerhoutse handelaars. Het lidmaatschap wordt ook duidelijk in de handelszaak aangebracht, Borgerhouts winkelen krijgt zo een echte ‘stempel’.

-Nieuwe inwoners van Borgerhout laten we actief kennismaken met onze lokale handelszaken.

-Wanneer er nieuwe handelskernen ontstaan, dan kijken we samen met de buurtbewoners en ondernemers hoe deze optimaal kunnen zorgen voor koopplezier.

-Uiteraard vergeten we onze hotels, restaurants en cafés (HoReCa) niet. Ook zij doen het Borgerhoutse leven smaken. Daar maken we graag promotie voor. Door onder andere evenementen samen met de lokale horeca te organiseren.

-Handelszaken die het imago van ons district verlagen en/of zich bezig houden met illegale praktijken (ondermijnende economie) pakken we samen met de stad hard aan. Deze zaken zorgen niet alleen voor onveiligheid en verloederde buurten, ze zorgen ook voor oneerlijke concurrentie  voor de vele eerlijke handelaars.

-We richten een Ondernemersraad op waardoor handelaars en ondernemers actief betrokken worden bij het vormgeven van onze lokale economie. Voor er beslissingen vallen, wordt er advies gevraagd. Zo zijn bijv. bij de heraanleg van winkelstraten de handelaars een belangrijke gesprekspartner.

-De aanleg van nutsvoorzieningen verloopt gecoördineerd, samen met de stad en de nutsmaatschappijen. Er wordt voor zo weinig mogelijk hinder gezorgd. Tijdens de werken wordt duidelijke en veilige signalisatie voorzien, niet in het minst voor zwakke weggebruikers. Na de werken wordt alles meteen en tot in de puntjes opgeruimd.

-Samen met onze ondernemers trachten we lokale jobs te matchen met lokale werkzoekenden, bijv. met een jaarlijkse jobbeurs.

-We blijven ook investeren in sfeerverlichting, tijdens verschillende periodes doorheen het jaar. BorgerRio organiseren we terug jaarlijks zodat het opnieuw succesvol en verbindend wordt.

-We zorgen voor aantrekkelijke, toegankelijke en propere winkelstraten en -gebieden. Samen met de stad promoten we initiatieven om handelspanden aantrekkelijk te maken of te houden en om leegstand snel te verhelpen. We bekijken met de banksector om in elke winkelstraat minstens 1 cashpunt te voorzien waar ook basisbankdiensten aangeboden worden.

-De centers aan de Engelselei vormen we om tot een winkelgebied met kwaliteitsvolle winkels. Bij voorkeur nemen we de ontwikkeling en de uitbating van de centers als district zelf in handen. Zo kunnen we het aantal beschikbare centers verhogen en zorgen we voor laagdrempelige instapmogelijkheden voor starters, vernieuwende concepten en eventuele tijdelijke invullingen. We bekijken of we de buurt rondom hierin een aanvullende rol kunnen laten spelen.

-Markten zorgen voor een aanvullend aanbod. Kwaliteitsvol en divers, geen eenheidsworst. De markt is en blijft een belangrijke ontmoetingsplaats voor handelaars en inwoners. Samen met de marktkramers en de omliggende horeca van het Laar kijken we naar nieuwe invullingen die een nieuwe impuls  aan de buurt geven.

-Spoor Oost is de thuishaven van de Sinksenfoor. Daarnaast is het een uitgelezen plek voor kwaliteitsvolle (en naar omvang beheersbare) evenementen die lokaal bereikbaar zijn (Zomer van Antwerpen, foodfestival, een openlucht schaaktoernooi, …). We maken het ook aangenamer door mooie beplantingen, bloemenweides, enz.

-Binnen de Ring organiseren we een prikkelarme (retro)kermis. Kleinschalig, op verschillende pleintjes, zorgen we zo voor een aangename beleving waar gelet wordt op prikkels voor geluid en licht.

Borgerhout verantwoordelijk

Het districtsbestuur werkt voor de Borgerhoutenaar. Dat doet ze trouwens met uw belastinggeld, zorgvuldig hier mee omgaan is voor ons niet meer dan normaal. De beschikbare middelen moeten daarom op een verantwoorde, doordachte en efficiënte manier besteed worden.

-Een verantwoord beleid voeren doe je niet tégen de stad maar mét de stad. Wij zorgen liever voor goed bestuur. Het ten volle uitoefenen van onze eigen bevoegdheden staat hier natuurlijk voorop, maar als we via ‘het stad’ het leven van iedere Borgerhoutenaar aangenamer kunnen maken, dan doen we dat met veel plezier. Uiteraard financiert het district enkel initiatieven waarvoor ze zelf bevoegd is.

-Het is van groot belang dat de burger goed geïnformeerd wordt en nauw bij het beleid betrokken is. Dat kan vandaag beter. Helder, eerlijk en open communiceren met de ganse bevolking (op alle mogelijke manieren en over alles wat de burger aanbelangt) en besturen is daarom noodzakelijk.

-Verantwoord omgaan met centen betekent de middelen die bedoeld zijn om te investeren, ook uitsluitend te gebruiken om te investeren. Daarom pleiten wij voor een drastische inhaalbeweging voor het onderhoud, de (her)aanleg en het aangenamer en veiliger maken van ons openbaar domein. Investeren dus in plaats van uitdelen, dit laatste zorgt er in Borgerhout al te lang voor dat er geen duurzame veranderingen gebeuren. We ijveren daarom voor een langetermijn-investeringsbeleid.

-We hechten enorm veel belang aan echte inspraak (vooraf), onder andere via gedragen adviesraden. Deze laatste zullen trouwens geherwaardeerd moeten worden of opnieuw opgericht. Daarnaast moet het districtsbestuur op een actieve manier contact houden met ‘alles en iedereen’, door zelf op regelmatige basis naar buiten te komen, wijken te bezoeken, enz.

-We zorgen ervoor dat het district geen bijkomende regeltjes, administratieve lasten enz. oplegt. Die zijn er al genoeg. Waar mogelijk werken we overtollige regelneverij dus weg en maken we zo het leven voor de Borgerhoutenaar eenvoudiger.

-In 2026 viert Borgerhout niet enkel een kwart eeuw democratisch aangestelde districtsbesturen, maar evenzeer haar 190-jarig (zelfstandig) bestaan, eerst als gemeente en daarna als district van de stad. Dat vieren we met een heus feest, waarbij we de Borgerhoutenaar  actief bevragen over de verwezenlijkingen die hij prioritair acht tot 2030. Zo staat N-VA garant voor beleid op maat van het volk.

-We bekijken of we naar het voorbeeld van het district Antwerpen een burgerbegroting kunnen invoeren. Dit zorgt voor gedragen projecten die er voor alle Borgerhoutenaren toe doen.

-Het toekennen van subsidies gebeurt transparant op basis van reële (en realistische) uitgaven en kosten. Tegenover elke subsidie moet een duidelijke verwachting en te verantwoorden uitgaven staan. We geven enkel subsidies aan verenigingen die geen andere subsidies ontvangen.

-Van wie subsidies ontvangt van het district verwachten we dat ze openstaan voor de buurt, de democratische waarden respecteren en het algemeen welzijn dienen. Wie zich hieraan niet houdt, verliest onmiddellijk zijn subsidies.

-Het districtshuis moet een open huis worden waar Borgerhoutenaren niet alleen voor allerhande klantvriendelijke dienstverlening terechtkunnen, maar ook voor een vergaderruimte, een kleinschalig evenement, … Uiteraard verwachten we van de districtsmedewerkers neutraliteit bij rechtstreekse klantencontacten.

-Klachten van burgers worden steeds serieus genomen en snel en kordaat opgevolgd.

Veilig Borgerhout

Veilig leven, wonen, schoollopen, werken, ontspannen, bewegen,…Het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het soms niet. Veiligheid is iets dat iedereen aanbelangt, daarom willen we ook dat iedereen eraan meewerkt, hetet stadsbestuur, onze politie, het districtsbestuur maar ook de Borgerhoutenaar zelf. Door het oppikken en doorgeven van signalen over criminaliteit, intrafamiliaal geweld, illegale economie, drugshandel, sluikstort, enz. kan veel aangepakt en/of voorkomen worden. Daders moeten lik op stuk krijgen, slachtoffers moeten voldoende aandacht krijgen en geholpen worden.

-De aanpak van criminaliteit is in de eerste plaats een taak van de stad en de veiligheidsdiensten. Het districtsniveau is echter het niveau om snel waar te nemen waar en wat er fout loopt en dit te signaleren. Veiligheidsklachten van burgers worden dan ook steeds serieus genomen en aangepakt door of doorgegeven aan de verantwoordelijke diensten.

-In Borgerhout zijn heel wat organisaties en verenigingen actief met veiligheid bezig. Dat waarderen we enorm. Stadswachten, buurtregisseurs, pleinpatrons, buurtvrijwilligers,… Ieder speelt zijn rol, we kijken hoe het een en ander (informatie,…) nog beter afgestemd kan worden.

Bij evenementen hebben deze organisaties hun nut al meermaals bewezen. Wij blijven ze dan ook hierbij betrekken.

-In verschillende Antwerpse districten zijn stadsmariniers actief. We kijken of deze ook in Borgerhout kunnen ingeschakeld worden.

-Buren kijken uit voor elkaar. De bestaande BIN’s (Buurtinformatienetwerken) en BINZ’s (Buurtinformatienetwerken zelfstandigen) optimaliseren en revitaliseren we daarom. Samen met een verder doorgedreven wijkgerichte politie kunnen deze veel problemen oplossen én voorkomen.

-Minder vuiligheid = meer veiligheid. Voor sluikstorten hanteren we dan ook een nultolerantie.

-Druggerelateerde criminaliteit aanpakken, moet prioriteit blijven. Het districtsbestuur moet hier binnen haar bevoegdheden maximaal op inzetten. Het gebruik van drugs wordt nergens getolereerd.

-Ondermijnende economie (witwaspraktijken, zwartwerk, uitbuiting,…) wordt samen met de stad consequent aangepakt.

-Iedere vorm van radicalisering pikken we op en signaleren we aan de bevoegde diensten/overheid.

-We steunen de camerapolitiek van de stad. Het districtsbestuur is bijzonder goed geplaatst om hotspots (sluikstort, criminaliteit) te signaleren en er zo voor te zorgen dat er snel tijdelijke camera’s komen om de pakkans te verhogen.

-Alle werken en ingrepen op het openbaar domein, worden steeds door een veiligheidsbril bekeken. Op de ene plek zorgt een bank voor rust, op de andere voor overlast. We trekken donkere hoeken open, we zorgen dat ingesloten ruimtes een veilige doorsteek krijgen enz. Ook verkeersveiligheid wordt steeds consequent meegenomen bij iedere ingreep, heraanleg,…

-Waar mogelijk wordt ’s nachts de straatverlichting uitgeschakeld om energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan. Op andere plekken wordt ze behouden of juist versterkt.

-Veiligheid betekent ook degelijk onderhouden voet- en fietspaden, straten en pleinen.

-Iedereen moet zich op straat veilig kunnen voelen en gaat respectvol met mekaar om.

-We hanteren een nultolerantie tegenover elke vorm van geweld tegen hulpdiensten en tegen stads- en districtsmedewerkers.

-Gevaarlijk en asociaal verkeersgedrag (veroorzaakt door automobilisten, fietsers, steppers) kan absoluut niet. Als district doen we al het mogelijke om dit aan te pakken, bijzondere aandacht gaat hier naar hardrijders en straatracers.

-Verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Ook fietsers en steppers dienen actiever aangespoord te worden zoals de juiste rijrichting te volgen, zich aan de verkeersregels te houden, niet op de stoep te rijden, enz.

-De rijrichting (een/tweerichting) op fietspaden moet duidelijk ‘leesbaar’ zijn zodat er geen twijfel over kan bestaan. Dit kan met pijlen, een witte onderbroken lijn in het midden,… Bij problemen wordt het tweerichtingsverkeer herbekeken.

-Conflictgevoelige straten zijn minder geschikt voor tweerichtingsverkeer voor fietsers.

-Onze kinderen moeten veilig naar school kunnen gaan, ook met de fiets. We investeren daarom in veilige verkeersomgevingen rond de scholen, schoolstraten worden waar nodig en samen met de scholen uitgebreid. Wild/foutparkeren in de buurt wordt actief ontmoedigd. We stimuleren verkeerseducatie in scholen.

-De politie treedt steeds op bij verkeersovertredingen, iedere agent is immers ook een verkeersagent.

-Onze politie moet bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Zo zijn de nieuwste politievoertuigen rijdende kantoren, uitgerust om de belangrijkste verklaringen en degelijke af te nemen.

-We pleiten voor voldoende blauw op straat. Fietsteams spelen hierin een grote en nuttige rol.

-Regelmatig overleg met de politie is van groot belang. Ook onze inwoners, verenigingen, handelaars,… moeten regelmatig in overleg kunnen gaan met de politie. Zo kan de handhaving nog gerichter werken op basis van de input van het district en haar inwoners. Indien mogelijk organiseren we dit overleg in het districtshuis.

-Organisaties die subsidies ontvangen en hun medewerkers, moeten ‘veilig’ gedrag vertonen, op alle vlakken. Indien dit niet gebeurt, worden de middelen en de samenwerking geschrapt.

-Veiligheid betekent ook snel kunnen ingrijpen in medische noodsituaties. We breiden daarom het aantal AED-toestellen op ons openbaar domein uit en maken ze beter bekend.

-Ook het project Antwerpen redt maken we bekender, hiermee leren onze inwoners EHBO, wat van levensbelang kan zijn.

-We koesteren onze huisartsen, tandartsen, kinesisten, thuisverpleegkundigen, enz. Ook zij moeten steeds veilig kunnen werken.

Borgerhout, zorgt voor jong en oud

-We voeren de strijd tegen de vereenzaming op. Veel ouderen, maar ook mensen met een handicap, alleenstaanden, enz. voelen zich (soms) eenzaam. Een klein gebaar kan hier wonderen doen. We steunen daarom netwerken die mensen uit hun eenzaamheid halen, het districtshuis kan hier als ‘open huis’ ook een rol in spelen.

-We behouden de huidige woningaanpassingspremie en kijken of we een mantelzorgpremie kunnen invoeren. We maken deze meer bekend, op deze manieren kunnen onze senioren zo lang mogelijk in de eigen en vertrouwde leefomgeving blijven wonen.

-We voorzien voldoende rustpunten (zoals zitbanken met rugleuning) in het openbaar domein.

-De openbare gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dit wordt ook aangemoedigd bij (bestaande) winkels, kantoren, horeca,…

-Ook onze speeltuinen moeten aangepast zijn aan de noden van kinderen met een beperking. Enkel zo wordt samen spelen echt mogelijk.

-We willen de lokale verenigingen (jeugd, senioren,…) verder blijven steunen. Dit zowel via subsidies als het voldoende bekend maken van het aanbod. Het district is echter meer dan ‘iets waar subsidies aangevraagd kunnen worden’. Het district moet een partner voor verenigingen zijn zodat deze volop kunnen groeien en bloeien.

-Borgerhout zorgt ook voor haar dieren. We voorzien voldoende kwalitatieve hondenloopzones en we sensibiliseren onze bewoners over dierenwelzijn (sterilisatie van katten, hoe plagen aanpakken, waar dierenmishandeling melden, enz.). 

Borgerhout wordt mooier

We willen van Borgerhout een frisse en fleurige plek maken, met perfect onderhouden straten en pleinen en aangename buurten. Hier investeren we volop in. Het huidige districtsbestuur deed dit niet. De afgelopen jaren werden heel wat centen, bedoeld om ons openbaar domein op orde te brengen, doorgeschoven naar subsidies voor allerhande verenigingen. Wij willen echter in alle Borgerhoutenaren investeren. Weg met putten, scheve stoepen, slechte fietspaden en onderkomen pleintjes. Leve de mooie straten, biljartlakenvlakke stoepen en stralende pleintjes.

-We investeren in alle Borgerhoutenaren. We doen daarom een stevige inhaalbeweging om ons openbaar domein op orde te krijgen. (Her)aanleg van wegen en pleintjes, voldoende sportinfrastructuur, jeugdlokalen, plekken voor senioren, met perfect onderhouden groen. Iedere euro die we hierin kunnen investeren, zullen we ook hierin investeren. Het kan niet langer dat investeringsmiddelen worden doorgesluisd naar werkingsmiddelen voor verenigingen. Daar zijn andere budgetten voor.

-We gaan resoluut voor aangename straten en buurten, waarin alle noodzakelijke functies zoals scholen, kinderopvang, recreatie, parkeerplaatsen (auto/fiets), buurtwinkels enz. aanwezig zijn. Nieuwe ontwikkelingen worden hieraan ook getoetst. Enkel zo krijgen we een kwaliteitsvol en leefbaar Borgerhout.

-Sinds corona (her)ontdekten vele bewoners ons openbaar domein (pleintjes, parken, zitbanken,…). Dit juichen we toe. Het district heeft als taak deze plekken perfect te onderhouden.

Aan de gebruikers vragen we om deze met het nodige respect voor iedereen te gebruiken. Sluikstort, vandalisme, agressie, enz. worden dus niet getolereerd. Om sluikstort (bij evenementen, picknick,…) in parken tegen te gaan kijken we of we papieren zakjes ter beschikking kunnen stellen aan de ingangen, op deze manier kunnen bezoekers hun vuil bijhouden, in de vuilbakken steken of mee naar huis nemen.

-De overkapping van de Ring en andere leefbaarheidsprojecten bieden enorme kansen voor ons dichtbevolkte district. We halen hier dan ook het onderste uit de kan.

-Spoor Oost maken we aangenamer onder andere door een groene buffer te creëren tussen de spoorbundel en de achterliggende wijk waar ook voor een doorsteek gezorgd kan worden.

-Het toekomstige Spoorpark zorgt voor een groene verbinding tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Draakplaats. Het Spoorpark voorziet, naast speelelementen, zitplekken, tuinen en een wandel- en fietspad,  een volledig nieuwe fietsverbinding tussen Zurenborg en Borgerhout, comfortabel en veilig. Hierdoor kunnen fietsers voortaan conflictvrij de Plantin en Moretuslei oversteken. We pleiten ervoor om deze groene verbinding door te trekken richting Maarschalk Montgomeryplein en het Moorkenspark.

-Borgerhout telt heel wat kerkgebouwen die weinig of niet gebruikt worden. Met respect voor de oorspronkelijke bestemming stellen we samen met alle betrokken actoren een kerkenplan op zodat deze ruimtes optimaal ingevuld en gebruikt kunnen worden voor onze Borgerhoutse gemeenschap. De investering door de stad in de Peperbus juichen we daarom toe.

-3x3 basket wordt steeds populairder en is perfect voor in een stedelijke omgeving. Op enkele plekken richten we deze basketveldjes in.

-De centers waarderen we op. Onder andere met enkele ambachts- en ontmoetingsruimtes.

-Bij (her)aanleg van ons openbaar domein, denken we steeds aan de gebruikers: schuine kanten aan stoepen, duurzame en gebruiksvriendelijke materialen (geen spekgladde natuursteen bijvoorbeeld), voldoende parkeerplaatsen voor iedereen (auto/fiets), vandalismevrij, verlichting waar nodig,… We houden steeds rekening met mensen met een beperking (slechtzienden, rolstoelgebruikers,…).

-We bekijken waar we in Borgerhout extra hondenlosloopzones kunnen inrichten. De bestaande worden beter onderhouden en beter ingericht (zitbanken, voldoende hoge hekken, voldoende verlichting,…).

-Straten gelegen op het grondgebied van verschillende districten, worden in overleg met deze districten aangepakt om de middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

-We versterken de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. De pakkans moet verhoogd worden zodat de vervuiler wordt beboet. ‘Veroorzakers’ van sluikstort, zoals snackbars, worden op hun verantwoordelijkheid gewezen om afval (blikjes, …) zelf te verzamelen door te voorzien in voldoende vuilbakken op het terras, in de eetgelegenheid, enz. Bewoners informeren we over hoe sluikstort snel melden (meldingskaart / app), dit geldt ook voor het melden van andere problemen om het openbaar domein. Sluikstortgevoelige plekken worden indien mogelijk weggewerkt (bij heraanleg,…). Hotspots krijgen snel tijdelijke camera’s.

-Het Te Boelaarpark wordt een echt sportpark (met behoud van haar recreatief en rustig karakter) met een Finse piste, natuurlijke speelelementen, enz. In samenspraak met de buurt wordt gekeken naar kleinschalige/kwaliteitsvolle horeca en voorzien we in openbare toiletten.

-Onze pleinen zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen en worden daarom perfect aangelegd, onderhouden,… Een aantal pleinen worden verder aangepakt / opgefleurd zoals het Vosplein, het Koxplein, Maarschalk Montgomeryplein,… Naast het vergroenen ervan staat ook het vermijden van overlast prioritair op onze agenda.

-Met de aanpak van het Moorkensplein krijgt de buurt niet alleen een nieuwe bib en kinderopvang, met het masterplan krijgt deze buurt waar zeer veel mensen dicht op elkaar wonen meer groen, open ruimte en publieke voorzieningen. Samen met de bewoners wordt tegen midden 2025 gewerkt aan een definitief ontwerp zodat het buurtpark tegen 2026 een feit zal zijn.

-We pleiten voor meer openbaar toegankelijk groen, en van wat er reeds is, willen we de kwaliteit verhogen.

-Bij onthardingen van de ondergrond, die dikwijls nodig zijn om de buurt groener te maken, kijken we steeds naar de waterimpact op de omgeving.

-Bloemen en kleur in het straatbeeld zijn zeer belangrijk. We stimuleren daarom het vergroenen van voortuintjes, de Groeidag, burgerinitiatieven die straten laten ‘bloeien’, … We zetten deze ook in de kijker, bijv. met een wedstrijd.

-Het moet niet altijd groots zijn: een klein perkje, enkele bloembakken, verticaal groen,… kan al voor een aangename plek zorgen. 

Iedereen Borgerhoutenaar

-Heel wat Borgerhoutenaren kennen een migratie-achtergrond.. Dat zorgt voor verrijking, maar we zijn niet blind voor de problemen die hierdoor kunnen ontstaan. We zetten  daarom in op evenementen waarop alle Borgerhoutenaren mekaar kunnen ontmoeten en leren kennen, op alle mogelijke manieren (sport, cultuur, culinair, jongeren,…). Niet wat ons verschilt is immers van belang, wel wat ons verbindt. Uiteraard is de voertaal (ter plekke en in alle communicatie) hier steeds het Nederlands en geldt de strikt levensbeschouwelijke neutraliteit wat het onderwerp van het evenement betreft.

-Het district voorziet in laagdrempelige activiteiten om het Nederlands te leren én te oefenen. Dat kan op straat, tijdens het winkelen of het sporten, met BB’s (Bekende Borgerhoutenaren), in de jeugdbeweging, met onze seniorenverenigingen, enz.

Bereikbaar Borgerhout

Borgerhout moet een bereikbaar district zijn, zowel voor wie er woont als voor ‘bezoekers’. Om zich vlot te kunnen bewegen, moeten we over perfecte wegen, fiets- en voetpaden beschikken. Hierin is door het huidige districtsbestuur veel te weinig geïnvesteerd, tot ongenoegen van veel Borgerhoutenaren. We pleiten dan ook voor een stevige inhaalbeweging. We laten verder de keuze aan alle inwoners met welk vervoersmiddel ze zich willen verplaatsen. Op ons openbaar domein is er plaats voor voetgangers, fietsers, wagens, openbaar vervoer en deelmobiliteit. Blind parkeerplaatsen wegnemen of ondoordacht straten knippen waardoor problemen zich verschuiven, daar doen we niet aan mee. Wel zorgen we voor een veilig, toegankelijk en perfect onderhouden openbaar domein waar iedere gebruiker zijn weg in vindt.

 

-We zorgen voor een inhaalbeweging in het onderhoud van fiets- en voetpaden en onze wegen. Gedaan met losliggende tegels, onkruid, putten in de weg, plasvorming,… We maken daarbij een prioriteitenlijst op basis van objectieve parameters en geven voorrang aan straten in de buurt van scholen, crèches, dienstencentra, assistentiewoningen en woonzorgcentra.

-Voetpaden vormen een belangrijk aandachtspunt. Iedereen is voetganger, van jong tot oud. Van klein tot groot. Met buggy of met rollator. Deze voetpaden moeten dan ook perfect onderhouden worden en toegankelijk zijn voor iedereen. Verrommeling wordt kordaat aangepakt: rondslingerende steps, losliggende tegels, onkruid, enz. wordt niet getolereerd. Dat geldt trouwens ook voor onze fietspaden.

-Parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden niet alleen voldoende voorzien maar moeten ook ‘rondom’ toegankelijk zijn. Mensen moeten immers ook veilig in- en uit hun voertuig geraken zonder obstakels. Dit geldt ook voor parkeerplekken in publieke ondergrondse garages, eigenaars ervan sporen we aan voldoende plekken te voorzien op de juiste plaatsen (aan lift,…). Ongebruikte parkeerplaatsen voor gehandicapten stellen we terug ter beschikking aan alle inwoners en bezoekers.

-Onze wegen zijn toegankelijk voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer, deelmobiliteit én de auto. Voor veel bewoners is de auto immers nog steeds noodzakelijk (gezin, werk, minder mobiel, …). We doen dan ook niet mee aan ondoordacht parkeerplaatsen schrappen of straten zomaar te knippen. Uiteraard stimuleren we waar het kan om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te gaan. Vandaar de nood aan veilig en comfortabel openbaar domein om goed te kunnen wandelen of fietsen.

-Bij het gebruik van ‘drukknoppen’ aan voet- en fietspaden (om de verkeerslichten aan te sturen) zorgen we ervoor dat deze knoppen goed ‘bereikbaar’ zijn (niet te hoog, niet op een plek waar een fietser in de weg staat,…). Bijvoorbeeld door paaltjes met een drukknop op een korte afstand te plaatsen van het licht.

-Weginfrastructuur moet duidelijk en leesbaar zijn. Geen overtollige verkeerslichten en -borden dus. Bepaalde lichten tijdens rustige momenten op knipperstand zetten is het bekijken waard. Ook de rijrichting op fietspaden moet zeer duidelijke aangegeven worden met richtingpijlen (enkel/dubbel) op het fietspad. Nu is er teveel onduidelijkheid of het al dan niet dubbelrichting is. Wat zorgt voor gevaarlijke situaties.

-Een doordachte verkeerscirculatie is meer dan noodzakelijk. Knippen is echter zelden een goede oplossing en verschuift de overlast naar andere straten in de omgeving. Hetzelfde geldt voor éénrichtingsstraten. Dit kan enkel indien het de veiligheid verbetert. Door een vlotte doorstroming en slimme maatregelen zorgen we ervoor dat het verkeer geen onnodige kilometers moet afleggen en vermijden we sluipverkeer door woonwijken.

-De ongebruikte premetrostations Drink en Morkhoven moeten snel opengaan. De nodige beloftes werden hiervoor gedaan. Enkel op deze manier kan de Turnhoutsebaan een nieuwe toekomst krijgen. Daarnaast pleiten we er ook voor dat deze premetro’s bovengronds aantrekkelijk en groen zijn.

-De vernieuwde fietspaden aan de Gitschotellei en het Vosplein verdienen een veiligere afwerking. Een buffer tram/fietspad is hier niet overbodig.

-Ook de Collegelaan verdient beter: de fiets- en voetpaden liggen er erbarmelijk bij, deze pakken we snel aan. De Collegelaan is ook een essentiële schakel in het fietsroutenetwerk (Fietsostrade / Ringfietspad). De inrichting moet hier op afgestemd worden.

-Kruispunten en plekken waar voertuigen fiets- en voetpaden bij het afslaan kruisen, moeten zoveel als mogelijk conflictvrij gemaakt worden. Vierkant groen is geen goede oplossing.

-Hoffelijke verkeersgebruikers zijn veilige verkeersgebruikers. We zetten hier op in, hoffelijkheid in het verkeer van alle weggebruikers kan veel onveilige situaties voorkomen.

-Met de N-VA kwamen de eerste fietsstraten in Borgerhout (parallel met de Turnhoutsebaan). Intussen werden er steeds meer fietsstraten aangelegd, raken deze steeds meer ingeburgerd en bewijzen deze steeds meer hun nut. We kijken daarom naar een verdere uitbreiding ervan (bijv. Bleekhofstraat, Sterlingerstraat,…). Fietsstraten moeten ook steeds duidelijk herkenbaar zijn (rode kleur, stempels,…).

-Te ‘brede’ wegen die uitnodigen tot snel en onverantwoord rijgedrag, passen we -in afwachting van een definitieve heraanleg- met tijdelijke maatregelen aan.

-De bestaande zones 30 worden ingericht om de snelheid te beperken. Iedere zone krijgt duidelijk leesbare in- en uitgangen, met stempels en fysieke maatregelen herinneren we de gebruikers aan het snelheidsregime. Op de doorgangswegen is 50 km/u toegelaten, hier zorgen we voor zoveel mogelijke aparte en veilige fietsinfrastructuur.

-We waken erover dat de hellingen van verkeersdrempels niet te steil en te hoog zijn om het verkeer niet nodeloos extra af te remmen.

-Van en naar school moet veilig kunnen. Scholen kunnen een schoolstraat organiseren en een veilig schoolrouteplan opstellen. Ook de schoolroutes worden fiets- en voetgangersvriendelijk gemaakt. Aan de scholen worden groene grondmarkeringen aangebracht met SCHOOl erop. Wildparkeren aan scholen wordt niet getolereerd.

-We zijn voorstander van allerhande deelmobiliteitssystemen. We faciliteren deze maar vermijden ook overlast ervan (vaste parkeerplaatsen voor steps,…).

-De N-VA zet in op een realistisch parkeerbeleid waarbij het aantal parkeerplaatsen wordt behouden. Als bij de heraanleg van straten of pleinen er toch plekken verdwijnen, worden deze in de buurt gecompenseerd.

-We zetten in op buurtparkings- en garages zodat de Borgerhoutenaar dicht bij huis kan parkeren, zowel voor fiets als auto. Voor uitbreiding ervan kijken we onder andere naar de braakliggende terreinen ter hoogte van het kruispunt Stenenbrug/Turnhoutsebaan, het Erasmusziekenhuis, de toekomstige Ringprojecten,… Deze zijn noodzakelijk onder andere voor de parkeerdruk tijdens activiteiten in de Roma. Bij nieuwe ontwikkelingen kijken we steeds naar de mogelijkheden voor een buurtfietsenstalling.

-Aanpak Turnhoutsebaan: we pleiten voor een realistische en haalbare visie. Het opheffen van de vrije tram- en busbaan is hiervoor een eerste noodzakelijke stap.

-We verwelkomen de stadsplannen voor een fietsbrug over de Plantin Moretuslei richting Lt. Naeyaertplein.

-We kijken naar uitbreidingsmogelijkheden voor buurtparkings.

-We ijveren voor een heraanleg van het Laar, in samenspraak met de buurt.

-Met de keerlus wordt de verkeersveiligheid verhoogd. De huidige markt verplaatsen we hierdoor naar een locatie zo dicht mogelijk bij de huidige. 

Borgerhout bruist

De N-VA heeft een hart voor alles wat mensen samenbrengt. Verenigingen ondersteunen, sporten aanmoedigen en evenementen organiseren: het zit allemaal in ons Vlaams DNA. We zetten daar dan ook volop op in.

-Bestaande festiviteiten zoals Borgerio, de Reuzenstoet,… worden samen met lokale handelaars en verenigingen terug opgewaardeerd en jaarlijks georganiseerd. Vernieuwend, maar steeds met respect voor de rijke traditie van weleer. We zijn trots op deze grote evenementen, maar ook op de vele kleinere wijkfeesten. Ook die verdienen onze steun.

-We investeren in voldoende infrastructuur in elke wijk waarvan verenigingen tegen een democratische prijs gebruik kunnen maken (vergaderingen, activiteiten). We denken hierbij bijvoorbeeld aan het districtshuis, de centers, enz.

-We moedigen het gebruik van het Nederlands in het verenigingsleven aan. Hier kunnen nieuwkomers volop het Nederlands leren en oefenen. Gesubsidieerde verenigingen gebruiken uiteraard het Nederlands als voertaal.

-Borgerhout krijgt een volwaardige 11 juli-viering.

Borgerhout is een jong district. Dat brengt heel wat mogelijkheden, maar ook uitdagingen met zich mee. We willen er – samen met de ouders, de scholen en het (vrijwillig) jeugdwerk - voor zorgen dat jongeren in Borgerhout in veilige en aangename omstandigheden kunnen opgroeien tot verantwoordelijke burgers.

-In samenwerking met de scholen wil N-VA Borgerhout een sterke campagne voeren om de toeleiding naar de jeugdbeweging vanuit alle hoeken en kanten van de Antwerpse samenleving te stimuleren.

-We willen de jeugdverenigingen uit diverse culturele gemeenschappen samenbrengen en verbinden om elkaar beter te leren kennen en hen te laten leren uit elkaars ervaringen. Het district organiseert overleg tussen de verschillende jeugdverenigingen zodat deze op elkaars noden en sterktes kunnen inspelen.

-De N-VA wil jeugdverenigingen ondersteunen via de jeugdconsulent van het district, op vlak van logistiek, communicatie, infrastructuur, enz. Waar nodig kan ook gericht financiële steun worden verleend.

-N-VA Borgerhout wil aan de bestaande jeugdbewegingen (Scouts, Chiro, KSA …) een concreet kader aanreiken van zaken waarvoor zij een beroep kunnen doen op het district en hen tegelijkertijd ook uitnodigen en begeleiden naar een actieve deelname aan evenementen in het district, zoals BorgerRio, de Reuzenstoet … Het district moet meer worden dan ‘iets waar ze subsidies kunnen aanvragen’.

-Door de opmaak van speelweefselplannen weten we welke speelinfrastructuur er is en waar er een tekort is. Op basis van deze speelweefselplannen investeren we in speelinfrastructuur, zodat er in elke buurt aangename en veilige speelmogelijkheden voor kinderen en jongeren zijn.

-De N-VA pleit voor “brede” Borgerhoutse scholen, die een ontmoetingsplaats zijn voor bewoners van hun wijk en die hun maatschappelijke rol ten volle opnemen.

-We stimuleren sport bij jongeren en voorzien voldoende ondersteuning van de jeugdwerking van de Borgerhoutse sportverengingen.

-De N-VA wil de Borgerhoutse jongeren – zowel georganiseerde als niet-georganiseerde – betrekken bij het beleid. Dit kan via de jeugdraad, waar van onderuit door de jongeren zelf advies wordt gegeven aan het districts- en stadsbestuur, maar we willen ook inzetten op innovatieve en digitale inspraakinstrumenten waarmee we alle Borgerhoutse jongeren kunnen bereiken.

-We zorgen voor voldoende buitenschoolse activiteiten: sport en spel, huiswerkbegeleiding, …

 

Sporten is gezond en een fitte, actieve bevolking is goed voor ons district. Bovendien gaat van sport een enorme gemeenschapsvormende kracht uit. Sport draagt bij tot het algemeen welzijn, geeft mensen identiteit en bevordert de integratie. We willen daarom alle Borgerhoutenaren de ruimte en de mogelijkheid geven om te bewegen en te sporten, alleen, met buren of vrienden of in clubverband.

- We willen zoveel mogelijk Borgerhoutenaren aan het sporten en het bewegen krijgen en houden.

-De N-VA wil zowel competitieve als recreatieve sporters het gepaste kader bieden om aan sport te kunnen doen. Samen met sportclubs en met scholen doen we als district extra inspanningen om de Borgerhoutenaar – jong en oud – aan te moedigen om te sporten.

-Naast het sporten in clubverband willen we ook sporten als individu of met een groep vrienden aanmoedigen.

-Ook mensen met een beperking moeten alle kansen krijgen om te sporten. Daarom moedigen we de G-sportinitiatieven aan en rusten we de sportinfrastructuur in Borgerhout zo uit dat ze toegankelijk is voor mensen met een beperking.

-We zetten voornamelijk in op projectsubsidies en op logistieke, communicatieve en administratieve ondersteuning.

-We richten het openbaar domein in met kleinschalige sportinfrastructuur die door iedereen gebruikt kan worden. Op pleintjes plaatsen we fitnesstoestellen of een petanqueveld, waar verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten. We waken erover dat dit niet leidt tot overlast voor de buurtbewoners.

-In elke wijk zou er een mogelijkheid moeten zijn om te bewegen. In enkele wijken – voornamelijk buiten de Ring – ontbreekt dit nog; hier willen we investeren in trapveldjes, basketbalvelden, fitometers, urban sport …

-We streven naar optimaal en gedeeld gebruik van de bestaande sportinfrastructuur. Verenigingen en scholen worden gestimuleerd om hun infrastructuur open te stellen voor (andere) sportverenigingen of buurtbewoners die komen sporten.

-Waar het nodig is, willen we samen met de stad en de sportclubs verder investeren in de sportinfrastructuur in ons district: de sporthallen Plantin Moretus en Luisbekelaar, het zwembad Plantin Moretus, de sportvelden …

-Het Te Boelaarpark moet zijn recreatieve en rustige karakter behouden. Dit park leent zich perfect tot individuele sporten zoals joggen, of sporten met vrienden (kubben, rustig een balletje trappen). De infrastructuur voor individuele sporters wordt verbeterd (zoals een Finse piste, openbare fitnesstoestellen …).

-Ons district telt heel wat leuke Borgerhoutse sportevenementen zoals de KrugerKross, de Reuzenloop,... We willen deze evenementen verderzetten en nog meer Borgerhoutenaren hier naartoe krijgen.

-Borgerhout verdient meer sportinfrastructuur. Een Finse piste in het Te Boelaarpark, een extra voetbalveld, ontwikkeling van meisjessporten, sport in het openbaar domein, enz. Samen met de sportverenigingen stellen we een sportactieplan op waarmee we alle Borgerhoutenaren in beweging houden.

-Sportclubs (voetbalclubs,…) die in het verleden naar andere districten moesten uitwijken, halen we graag naar Borgerhout terug. Hiervoor zoeken we ruimte bij bestaande clubs of op nieuwe locaties zoals de overkapping, Spoor Oost,…

Cultuur is een uiting van onze identiteit. We mogen fier zijn op het culturele aanbod in Borgerhout, maar willen het nog meer voor en van iedereen maken. Cultuur moet tegelijk kwalitatief hoogstaand én laagdrempelig zijn. Er moet ruimte zijn voor een divers aanbod aan professionele culturele evenementen én voor actieve kunstcreatie door de inwoners van ons district.

-De culturele initiatieven van Borgerhoutse burgers, verenigingen en ondernemingen worden ondersteund door het district. Een logistiek, financieel of promotioneel duwtje in de rug kan al veel betekenen om een positieve dynamiek te creëren. We zetten vooral in op initiatieven die van onderuit, van de Borgerhoutenaar komen.

-Het district zal selectiever zijn in haar subsidiebeleid en hoofdzakelijk werken met projectsubsidies. Cultuurhuizen en verenigingen worden gestimuleerd om hun doelpubliek te verbreden en initiatieven te nemen om hun werking zelf te versterken.

-Bij kunst en cultuur staat gemeenschapsvorming voorop, met als doel zoveel mogelijk inwoners te laten deelnemen en ontdekken. Het district maakt geen keuzes of spreekt geen oordeel uit, maar streeft naar maximale betrokkenheid. Cultuur en kunst zijn er voor iedereen. We stimuleren dan ook de deelname aan amateurkunsten.

-We zijn trots op het sterke aanbod op de Borgerhoutse podia (Roma, Rataplan, De Theatergarage, Trix,…) en willen dit verder promoten, in Borgerhout zelf en daarbuiten. Deze organisaties worden in de eerste plaats door de stad en bovenlokaal gesubsidieerd.

-Ons district heeft geen lokaal cultuurcentrum, wel heel wat lokale culturele organisaties die een mooi programma aanbieden. We pleiten daarom voor één Borgerhouts cultureel centrum, dat openstaat voor alle lokale initiatieven en verenigingen. ‘t Werkhuys zou hiervoor een geschikte locatie kunnen zijn.

-Onze lokale culturele locaties moeten nog meer opengesteld en gepromoot worden als plaatsen voor groepen om te creëren en om te repeteren.

-De academie Muziek-Woord en het Jeugdmuziekatelier Waelrant worden voldoende ondersteund, zodat ze in aangepaste infrastructuur zo veel mogelijk geïnteresseerde en getalenteerde Borgerhoutenaren bereiken. We willen deze organisaties meer betrekken bij evenementen van het district door bijvoorbeeld tijdens een receptie leerlingen van de academie laten optreden, dit is dan voor de leerlingen ook meteen een goede oefenschool.

-De Reuzenstoet en BorgerRio, typisch Borgerhoutse evenementen die veel mensen samenbrengen, willen we nog meer uitstraling geven. Hedendaags, maar ook met respect voor tradities.

-We willen het Borgerhouts erfgoed en de roemrijke geschiedenis van ons district in de kijker zetten met concrete projecten, onder meer door samenwerking tussen het district en de heemkundige kring Gitschotelbuurschap.

De N-VA garandeert aangepaste en kwalitatieve zorg voor senioren. Maar we vinden het zeker zo belangrijk dat onze senioren actief blijven in onze gemeenschap. We willen actieve senioren die participeren en meewerken aan het beter maken van hun wijk en ons district. We vertrekken daarbij van de sterktes en het potentieel van mensen. De strijd tegen de vereenzaming vormt een belangrijk aandachtspunt.

-Het district promoot een actieve levensstijl en zorgt ervoor dat senioren zelf kunnen kiezen uit een waaier aan sport-, ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden, aangepast aan hun noden en behoeften. We willen de belangrijkste redenen wegnemen waarom ouderen niet aan activiteiten deelnemen, namelijk het tijdstip, de afstand of de bereikbaarheid.

-Ouderen worden in de wijkwerking op maat actief betrokken bij activiteiten en projecten in de wijk, zoals huiswerkbegeleiding van kinderen, initiatieven rond sport en cultuur …

-Alle wijk- en dienstencentra moeten open en toegankelijk zijn voor senioren en bieden hun activiteiten aan zoals computerlessen.

-We zetten samen met verenigingen, vrijwilligers, hulpverleners en anderen projecten op om vereenzaming van ouderen te detecteren en aan te pakken: huisbezoeken, ontmoetingsdagen, belprojecten waarbij vrijwilligers naar senioren bellen …

-Het openbaar domein is maximaal toegankelijk en bereikbaar voor senioren. Met het oog hierop investeren we in de begaanbaarheid en de veiligheid van de voetpaden in ons district. Voetpaden met losliggende tegels, plasvorming, onkruid ... pakken we aan. Bij onderhoud en vernieuwing van fietspaden wordt egaal materiaal zoals asfalt gebruikt.

-Om senioren langer thuis in hun vertrouwde omgeving te laten wonen, wil de N-VA ook in Borgerhout een mantelzorgpremie invoeren en deze samen met de woonaanpassingspremie bekend maken bij onze senioren.

-Via de sneeuw- en vuilnistelefoon helpen vrijwilligers bejaarde buurtbewoners om sneeuw te ruimen en vuilnis naar de sorteerstraat te brengen.

-De Seniorenraad is een belangrijke partner van het district. De senioren in het district worden geïnformeerd over het bestaan van de Seniorenraad en over hoe ze in contact kunnen treden. De informatiedoorstroming naar senioren dient op hun maat te gebeuren en via kanalen die zij het meeste gebruiken.